Föreningskultur 48: Föreningen Trelleborgen i Trelleborg

Bildade 1992 firar Föreningen Trelleborgen 25-år nästa år, vilket är tänkt att firas lite extra. Under dessa år har deras roll och verksamhet förändrats, från en central drivkraft för att få staden att se värdet av museet till att idag fungera mer som en stöttande vänförening.

Antalet medlemmar är numera runt 30-40, och var onsdag är deras mötesdag. Förutom diskussioner och förberedelser för olika arrangemang ägnas dessa träffar främst åt äldre hantverk, arkeologi och historiska studier.

För ordföranden Marie Schöld handlar hennes engagemang i föreningen främst om en kombi av de båda intressena hantverk och historia. ”Det är kul att träffas och hantverka tillsammans, och under senare år märker jag av ett ökat intresse för hantverk kopplat till vikingatiden. På textilmässan i Malmö tidigare i år hade man till och med workshops i en av teknikerna, nålbindning.”

Just nålbindning ägnar sig gärna Marie Schöld själv åt, en enkel och praktisk teknik, lämplig främst för att göra mössor, vantar och strumpor. ”Men jag har en gång sett en hel klänning gjorde genom nålbindning. Det enda som krävs när det gäller utrustning och material är garn och en större nål, gärna av sten eller ben. Lätt och jätteroligt.”

Inte bara vikingarnas hantverkstekniker intresserar allt fler, Schöld tycker sig också märka ett växande intresse för vikingarna, deras tid och historia. Delvis, tror hon, på grund av den populära tv-serien ”Vikings”.

”Vikingarna har ett oförtjänt dåligt rykte. Visst, en del av dem reste ut och plundrade, givetvis inget som var bra, men de flesta var bönder eller handelsmän. Vikingarnas samhälle var öppet för andra kulturer och kvinnorna hade det friare och bättre än vad som kom att följa under resten av medeltiden, det var till exempel ok för en kvinna att skilja sig”, säger Marie Schöld.

Det är också denna bild på vikingarna som ligger bakom föreningens slogan: Glöm inte bort att krama en viking!

Kramar vikingar gör de också, inte minst när det är dags för årets stora händelse, marknaden var sommar. Då är föreningens medlemmar aktiva och arbetar som en slags värdar. I år inträffar marknaden den 8-10 juli, och som vanligt förväntas vikingar från flera närliggande länder komma – som Tyskland, Polen och Danmark. Men ibland tittar även en mer långväga viking in på besök. ”Vi har en vikingkompis i Texas, han har varit här hos oss några gånger.”

På Tom Walls bild ses Marie Schöld till vänster, i sällskap med föreningens sekreterare Hellen Serruys.

Mer info om föreningen finns på deras Facebooksida. Klicka här!