Föreningskultur 45: Söderslätts flygklubb

Efter att ha varit pilot en gång så ser man på himlen med andra ögon.

Det menar flygklubbens ordförande Anders Sällström, som efter att ha börjat flyga i plus-50-åldern är överförtjust i sin hobby. Det handlar både om avkopplingen och för alla nya lärdomar.

– Man får se nya horisonter, och hamnar på platser där man annars aldrig hade hamnat. Och det är lärorikt, för att det ingår en hel del teori om man vill lära sig flyga, bland annat om meteorologi.

Är det svårt? undrar jag. Icke, svarar Sällström, den som kan köra bil kan lära sig sköta ett flygplan. ”Ingen släpps upp i luften ensam utan en grundlig utbildning och utan att vi alla vet att det fungerar. Även landa, denna ädla konst, lär man sig givetvis.”

Söderslätts flygklubb hette från början Trelleborgs flygklubb. De bildades av några entusiaster 1958, men då för att flyga modellflygplan. Fyra år senare startades klubbens nya verksamheten, och utifrån Maglarps flygplats kunde verksamheten skötas. Sedan exakt tio år sedan (maj 2006) finns numera verksamheten på flygplatsen i Vellinge. I samband med det tog man också sitt nya klubbnamn.

Idag är man 85 medlemmar, och den manliga dominansen är stor. Endast två av klubbens medlemmar är kvinnor.

– Så ser det ut bland Sveriges alla flygklubbar, säger Anders Sällström. Det är synd, men flygning lockar väl inte kvinnor lika starkt. Själv är det här är en gammal pojkdröm som jag nu har tid och råd att ägna mig åt. För, tyvärr, det är inte helt billigt.

Andra aspekter är miljö- och bullerfrågorna. Båda ligger högt på klubbens agenda, och de gör mycket för att bedriva en såpass miljövänlig och bullerfri verksamhet som möjligt. Vissa områden undviks, och två av klubbens tre plan drar inte mer bränsle än en personbil.

– Som det ser ut i dagsläget stör vi naturen mindre än vad vandrarna på Näset gör.

Det finns olika sätt att ta del av klubbens aktiviteter. En av de mer större inträffar nästa söndag, den 15 maj. Då blir det öppet hus på flygfältet, med korvgrillning, visning och prova-på-flygningar för den som vill se Skåne från ovan. Detta pågår mellan klockan 11-16.

Läs mer på deras hemsida: www.estt.se