Föreningskultur 40: Trelleborgs konståkningsklubb

Fredagen den 29 april blir det färgstark vinterfinal, i år med musikaltema. Plats: Söder-slättshallen. Vad händer sedan? Jo, direkt efter denna uppskattade show smälts isen bort, och de av klubbens konståkare som vill åka vidare under maj månad får ta sig in till Malmö. Där finns is. Förra året var de ett 80-tal personer som gjorde så.

Klubben bildades 1984, och har nyligen passerat en drömgräns: över 200 medlemmar (en av dem är bildens Gabriel Folkesson). Dessa medlemmar är från 3 år upp till 50-strecket, flera tävlar, andra nöjer sig med att träna.

En av dem som efter sin konståkningskarriär valt att stanna kvar som ledare är Kristina Johansson. Hon är vice ordförande i föreningen, och ser sig också som en länk mellan aktiva och ledare. Jag frågar henne om vad som är det sköna med just konståkning? ”Att det är jättesvårt, men att det alltid ska se lätt och fint ut. Det är en konst att få till just det. Och det krävs så många olika saker, du ska vara stark, ha bra kondition, vara flexibel, du ska kunna hoppa, vara musikalisk och ha karisma.”

Som alltid i den här serien är det Tom Wall som har tagit bilden. En konst det också.