Föreningskultur 39: Söderslätts släkt- & hembygdsforskarförening

Att släktforska är inte som förr. Då krävdes det ofta resa till arkiven och ägna timmar bland papper för att hitta rätt. Numera räcker det långt med en dator. Den största nyheten under senare år är dna-tekniken, vilket också lockat många nya att leta efter sina kopplingar bakåt i tiden.

Söderslätts släkt- & hembygdsforskarförening är en av föreningarna som anammat dna-tekniken på olika sätt. Flera av medlemmar har själva rest in i denna färgglada dna-forskning, men de ser också till att hjälpa nya nyfikna att hitta rätt.

”Än så länge märker vi ingen ökning i vårt medlemsantal, men sättet att forska har förändrats markant. Och det är nu också möjligt att komma ytterligare någon generation bakåt”, säger styrelsens Marianne Åhlander.

Hon är själv en som har provat. Och hittat släkt i Finland. Hon skrattar.

”Jag trodde jag nästintill var 100 procent skåning, men så visar det sig att jag till nio procent har finsk anknytning. Ingen aning hur de hänger ihop med mig, men jag har några soldater i släkten, kanske de…?”.

Detta visar både på styrkan och svagheten i dna-tekniken. Nya släktingar hittas, men hur de olika leden hör samman, det framkommer inte. Där blir det till att söka svaren på andra vägar. Redovisningen görs inte längre i det klassiska släktträdet, utan i en grafisk cirkel där färgen knyter samman. Ju fler som dna-testar sig, desto fler möjligheter ges och mer släktingar kan hittas.

Söderslätts släkt- & hembygdsforskarförening är själva drygt 30 år gamla, och arrangerar både medlemsmöte och öppna träffar med föredrag. Det handlar att ge kunskap åt nya intresserade, men också att fördjupa och lära varandra. En medlemstidning gör man också.

Varför är då Marianne Åhlander intresserad av släktforskning?

”Jag skulle resa till USA, och ville veta mer om de släktingar jag visste att jag hade där. Det var så det började, och jag fortsatte. Mest har jag hittat fiskare i Abbekås, men nu också finska släktingar. Men jag lär mig inte bara saker om min egen släkt, jag lär mig också en hel del om hur de här människorna levde, vad de gjorde, hur de bodde. Det är intressant, inte minst att också jämföra med mitt eget liv och vår tid.”

På bilden ses ordföranden Åsa Andersson.

Mer info, klicka här: www.sshff.se