Föreningskultur 35: Trelleborgs bågskytteklubb

Siktet för klubben, bildad 1951 under namnet Konsthart efter dåtidens plastfabrik i Trelleborgs, är inställt mot både tävling på elitnivå nationellt och för träning på hemmaplan. Totalt sett är man ett 40-tal medlemmar, som tränar inomhus om vintern och ute på Maglarp när det är vår och sommar.

På SM nyligen blev det några nya guldmedaljer för klubben (både i lag och individuellt), som trots att den är en av landets minsta är en van guldklubb med flera svenska mästerskap genom åren. Än har de dock inte skickat någon till OS, även om sekreterare Jonas Andersson själv har tävlat i OS, fast då för Malmös bågskytteklubb.

”Det är så bra med bågskytte, för du kan inte bli för gammal och kan nästan inte vara för liten för att börja”, säger Jonas Andersson men tillägger att klubben har en åldersgräns på 10 år. Mest för säkerhets skull, går det fel kan det gå illa.

Vad är viktigast för att lyckas i bågskytte? Att känna sin kropp, vara koncentrerad och ha tålamod. Roligast, då? ”När allt lyckas, och pilen sitter mitt i”, menar Jonas Andersson, som ofta hamnat just där, på tiopoängarens lilla cirkel.

På Tom Walls bild ses två av klubbens aktiva med varsin typ av båge: Fredrik Åkerman, med en så kallad recurve-båge, medan  Robin Hedenvang håller i en compound-båge.

Mer info på klubbens hemsida.