Föreningskultur 34: Trelleborgs sjöfartsmuseum

I år fyller föreningen bakom Trelleborgs sjöfartsmuseum 20 år, men dokumenten, bilderna, redskapen och modellerna om fiske och rederier på deras museum sträcker sig mycket längre bak i tiden. Det gäller, inte minst, både fisket och Malmros rederi, två viktiga exempel ur hamnstaden Trelleborgs rika historia.

Numera håller de till i Kulturbruket, där deras lokaler finns på bottenvåningen. Medlemsantalet är idag 350 personer och till årets säsong, som öppnar första helgen i mars, är redan flera bussresor bokade.

”Min egen favoritavdelning på museet? Nja, det vet jag inte, men det skulle kanske vara färjorna, dem växte jag ju upp med. Det var ofta under 50-talets slut som vi stod vid restaurang Tre färjor på kvällarna och såg när färjorna la till och bilarna körde i land”, säger styrelsemedlemmen Sune Persson.

I kajutan, alltså på bilden, syns följande trio: Jörgen Tenggren, Sune Persson och Stefan Dahl.

Läs mer på föreningens hemsida.