Föreningskultur 33: Folkmusik på Söderslätt

Mer än hälften av föreningens 55 medlemmar är själva musiker, hängivna den svenska och nordiska folkmusiken.

Fyra gäng är igång idag, de träffas, över och spelar upp till dans eller blandar den äldre folkmusiken med visor och skillingtryck, inte minst när publiken är pensionärer. Och det är den rätt så ofta, då flera av spelningarna bokas av pensionärsföreningar.

”Gamla bitar, som många fortfarande säger, är verkligen populära”, säger Lasse Lorentzon, kassör och dragspelare i ett av de fyra aktiva banden. Men det är inte endast äldre som tycker om folkmusikens klanger, även yngre gillar musiken och lockas allt oftare till att börja spela själv eller lyssna. Det märks, inte minst, på spelmansstämmorna, menar Lorentzon.