Föreningskultur 31: Musikföreningen Riffet

Under drygt tio års tid (de bildades 2005) har Riffet hållt liv i Trelleborgs livescen, med i regel 5-6 arrangemang varje år. Målet är både bredd och nya tongångar, men även välkänd och populär musik. Fast de är en musikförening, inte rockförening, betonar ordförande Mats Hansson (bilden).

”Publiken i Trelleborg är dansant, så hårdrock uppskattas, men vi vill mixa musikutbudet mer än så och gärna även överraska”, säger Mats Hansson.

Av de runt 350 medlemmarna som föreningen har idag ser nu flera fram emot den traditionella uppstart-konserten, i år i Parken den 6 februari. Ett svenskt coverband står på scen och kommer att bjuda på en helkväll med musik av Creedence Clearwater Revival. De lanserar sig själva som världens bästa bland just CCR-coverbanden, och det här tror Hansson blir en välbesökt kväll, med kanske 2-300 gäster.

Förutom band utifrån vill även Riffet ge de lokala banden möjlighet att stå på scen, men det är inte alltid lätt att hitta nya akter. ”Det känns som om det är färre band nuförtiden jämfört med förr, men jag gissar att många sitter hemma idag och gör musik vid datorn.”

I mitten av april återkommer deras populära 60-talssatsning, den här gången med musik av giganterna Beatles och Rolling Stones på programmet. Riffets 60-talsinitiativ har fått flera aktörer i Trelleborg att haka på, vilket tidigare gett en bred 60-talsvecka i staden. Hur det blir i år är ännu inte klart.

Läs mer om Riffets verksamhet på deras hemsida.